Ru Ua
5 помилок мами першокласника

5 помилок мами першокласника

25.09.2019

Практично кожна дитина, яка йде в перший клас, вже вміє рахувати, читати і знає пару фраз англійською. Батьки пишаються ерудицією свого малюка. Тільки багато хто забуває про те, що їх дитині дуже потрібна допомога і підтримка в навчанні без гіперопіки.

Перевірте себе, чи робите ви ці 5 поширених помилок з першокласником.

Помилка №1. Недооцінювати шкільні труднощі

Здається, ну які можуть бути проблеми у школяра, окрім успішності з предметів. Але світ дитини в 6-7 років набагато різноманітніше. Учня можуть турбувати безліч питань, про які дорослі і не підозрюють. Наприклад, як зважитися підняти руку і відпроситися до туалету або поскаржитися на несмачну їжу в їдальні. Частину з них можна зняти, якщо поговорити по душам.

Неохайність в зошиті можна прибрати за допомогою ручки "пиши-стирай". Турбуєтеся, чи не голодний? Покладіть в рюкзак ланчбокс для перекусу і пляшечку з водою. Запишіть на спортивні гуртки, щоб дати можливість "вибігатися" і бути більш посидючим на уроках.

Багато зі шкільних правил складні для першокласника. Йому доводиться вчитися їх дотримуватися, а це ох як непросто в такому віці. У середньому адаптація триває близько 1-2 місяців, після чого новий розпорядок дня і умови навчання поступово входять в звичку.

Помилка №2. Робити все за дитину

Часто мами, а особливо бабусі, аж надто переживають за своїх першокласників. Носять їм рюкзак до школи та зі школи, не привчають до порядку, збирають ранець за учня і навіть виконують замість них домашні завдання з деяких предметів. У підсумку в старших класах отримують інфантильну дитину, яку не привчили до порядку, примхливу і байдужу до навчання.

Так, спочатку для самої мами це простіше. Зручніше особисто покласти кросівки в сумку для взуття, зібрати всі ручки, зошити, пластилін та інші канцелярські приналежності в рюкзак. Швидко намалювати квітку у вазі, а не чекати, поки дитина впорається з цим завданням за 2 години.

Така недооцінка можливостей школяра швидко пригнічує його самостійність. З'являється байдужість і безвідповідальність. Хто забув покласти альбом для малювання? Правильно, винна мама, адже це вона збирала портфель. І так у всьому. А потім батьки дивуються, в кого пішла їхня дитина: постійно все плутає, забуває і не хоче приймати відповідальність за свої дії.

Помилка №3. Занижувати самооцінку

Згадайте, яке перше питання ви задаєте, зустрічаючи дитину зі школи:

  1. «Що отримав?»
  2. «Як пройшов твій день?»
  3. «Тебе ніхто не ображав?»
  4. «Що ти їв?»

Психологи пропонують проаналізувати перші хвилини розмови. Виходячи з них, можна зробити висновок, що найбільш важливо для мами. І важливість цих моментів вони передають дитині. Непросто буде тому школяреві, у чиїх батьків в пріоритеті стоять оцінки.

У цьому віці емоційна близькість для дитини важливіше якихось балів, тому дитині важко зрозуміти чому раптом улюблені батьки поводяться строго і навіть карають. Хтось впадає в істерики, хтось закривається або починає брехати про успішність, а хтось повністю знецінює себе, як людину.

Хваліть роботу, а не результат. Не порівнюйте з іншими дітьми. Мотивуйте виправляти помилки і погані оцінки.

Помилка №4. Записати в усі секції

Є 2 крайності: або жаліти дитину і, крім школи, не давати їй ніде розвиватися, або записати відразу в кілька секцій, щоб ні хвилинки вільного часу. У першому випадку ви втрачаєте шанс розвивати першокласника, не даєте реалізувати його таланти. Адже не школою єдиною... А в другому — його чекає фізична і моральна перевтома.

Порадьтеся з першокласником. Він вже досить дорослий, щоб висловити свою думку. Пробуйте різні варіанти. Шукайте такі заняття, які доставлять йому радість і відволікуть від навчання.

Помилка №5. Критика

Осуд педагога, шкільних правил або методів викладання при дитині призводить до дисонансу. Адже, з одного боку, ви вимагаєте підкорятися шкільним правилам і добре вчитися. З іншого боку, знецінюєте ваші вимоги, заявляючи, що вчителька дивна або форму на фізкультуру носити необов'язково.

Діти простодушно повторюють ваші слова в школі, що ніяк не сприяє налагодженню відносин з вчителями.

Уникайте цих поширених помилок і будьте спокійні: дитина успішно освоїть нову для себе соціальну роль – роль школяра. А вам лише варто любити її і підтримувати.

Не знаєте з чого почати? Почніть з правильної канцелярії Kite!

Схожі новини
Чому корисно вести щоденник? Як це допомагає досягати мрій та творити власну історію
02.02.2024

Планування майбутнього, зберігання спогадів та фіксація ідей – далеко не весь потенціал особистого щоденника.

Читать
Що має бути у ланчбоксі та термочашці для корисного перекусу дитини? Ідеї ланчів для підвищення енергії  та покращення розумової діяльності дитини у школі
29.12.2023

Ланчбокси та термокухлі Kite допоможуть налагодити режим, смачно та правильно харчуватися у школі, в садочку та в подорожах.

Читать
Диво Новорічних cвят для дітей: подарунки та творчість створюють чарівну атмосферу зимової казки
08.12.2023

Новорічні свята для дітей – це час, коли малюки вірять у справжнє диво.

Читать
Як доглядати за термосом, термочашкою та пляшечкою Kite
27.11.2023

Ознайомтеся з інструкцією, щоб отримувати максимальну користь та радість від користування термосами, термокружками та пляшечками для води Kite.

Читать
Світловідбивайки Kite – сяюче розмаїття аксесуарів, що подбає про вашу безпеку
13.11.2023

Ці аксесуари є надзвичайно важливими для безпеки на дорозі, адже виконують рятівну місію.

Читать
Як читати, щоб отримати з книги максимум користі
01.11.2023

Сьогодні ми розглянемо, як читати, щоб розкрити потенціал кожної книги на повну та засвоїти максимум матеріалу.

Читать
Важливість фінансової грамотності для розвитку дитини: чому з дитинства важливо формувати правильне ставлення до грошей
16.10.2023

Навчання дітей розумінню грошей відкриває двері до здорового ставлення до фінансів в майбутньому.

Читать
Які матеріали обрати для юного художника
06.10.2023

Якісні матеріали для малювання відкривають двері до світу креативності.

Читать
Як творчість впливає на дитину: кілька слів про користь малювання
11.03.2023

Нестримне прагнення до малювання, вражаючі креативні здібності та унікальне «авторське» бачення світу: це – суперздібності, притаманні кожній дитині. І їх реалізація – природна потреба особистості.

Читать
Як складати плани, щоб бути продуктивним? Корисні поради та лайфхаки
02.02.2023

Насолоджуйтесь плануванням та втілюйте найсміливіші мрії разом з канцелярією Kite!

Читать
Збираємо першокласника до школи з Kite
18.08.2022

Що потрібно першокласнику? Яке шкільне приладдя купити в 1 клас? Відповіді на ці питання у нашій статті. З Kite підготовка до школи — в радість.

Читать
Ланчбокси Kite: час підкріпитися!
08.09.2021

Щоб успішно навчатися, займатися улюбленими хобі і всюди встигати, потрібні не тільки бажання та старанність, а й ... сили! Графік сучасної дитини часом перенасичений подіями, заняттями та обов'язками. Уроки, секції, гуртки, репетитори, факультативи, спорт. При такому завантаженні потрібна своєчасна і ґрунтовна «підзарядка». З Ланчбоксом Kite ви можете подбати про те, щоб дитина ніколи не була голодною.

Читать