Ru Ua
10 цікавих фактів про рюкзаки, про які ви навіть не здогадувалися

10 цікавих фактів про рюкзаки, про які ви навіть не здогадувалися

30.04.2020

Без рюкзака в наші дні ні в школу, ні в подорож, ні в похід, і його все частіше вибирають замість сумки на роботу. Ми щодня ним користуємося і навіть не підозрюємо, що аксесуар має дивовижну історію. Пропонуємо добірку найцікавіших фактів про рюкзаки.

Факт 1. Рюкзак в перекладі з німецької rucksack означає заплічна сумка.

Факт 2. Право на винахід не належить нікому, тому точно неможливо сказати, хто винайшов рюкзак. Його винаходили багато разів, в різний час і на різних континентах. Людям приходила в голову ідея, що носити великий вантаж за плечима набагато зручніше, ніж в руках. Пестер, поняга, рогулька, чиге — все це назва рюкзака у різних народностей. У тому чи іншому вигляді заплічний мішок зустрічається по всьому світу.

Факт 3. Історія рюкзака сягає корінням в глибоку давнину. Вік першої відомої вченим заплічної конструкції налічує понад 5 000 років. В Ецтальських Альпах в Тіролі в льодовику було знайдено скелет людини. За оцінками вчених це був чоловік, який загинув в 3300 році до нашої ери. Лід добре зберіг і його, і речі, серед яких було знайдено аналог рюкзака. Він виглядав як дерев'яна рама з накинутим шкіряним мішком. Заплічні сумки також згадуються в літописах про римських легіонерів і лицарів тамплієрів.

Факт 4. Звична нам версія сучасного рюкзака прийшла від армійського ранця початку XIX століття. Тоді це були прості моделі з брезенту. А потім зручність оцінили туристи й альпіністи та створили свої адаптовані види рюкзаків.

Факт 5. В СРСР скелелаз Віталій Абалаков створив спортивний рюкзак для альпіністів і на довгі роки встановив стандарт для спортивних моделей. Його так і називали — "абалаковський". Був популярним з кінця 1950-х до початку 1990-х.

Факт 6. Шкільні рюкзаки стали використовуватися відносно нещодавно, а до цього з середини 50-х років XX століття діти ходили до школи з портфелями.

Факт 7. Знаєте хто ввів моду на рюкзак? Модні рюкзаки з'явилися з подачі Miuccia Prada у 1984 році, коли вона представила його нейлонову версію з блискучим логотипом.

Факт 8. Найдорожчим рюкзаком у світі на сьогоднішній момент є модель від Louis Vuitton. Його вартість становить 79 000 $.

Факт 9. Найбільший рюкзак у світі був створений 15 серпня 2015 р. в Краснодарі. Він був офіційно занесений до Книги рекордів Гіннесса. На його виготовлення пішло 400 м тканини та 7,5 км ниток. Його розмір складає 12,12 м у висоту, 9,28 м у ширину та 5,12 м в глибину. Вражає, чи не так?

Факт 10. Музеї Нью-Йорка не можна відвідувати з рюкзаком, доведеться залишити його в камері схову. А ось з портфелем або дамською сумочкою можна. Це правило існує не скрізь, але в багатьох музеях світу. Річ у тому, що рюкзак знаходиться за спиною, його власник не бачить, що відбувається ззаду і може випадково зачепити й пошкодити експонат.

Ми також не залишили без уваги факт про рюкзаки Kite. У бренда найбільший ліцензійний пакет в Україні, а перший контракт був підписаний з ліцензіаром "The Walt Disney Company". Як вам факти з історії рюкзаків? Виявляється, аксесуар не такий простий, як може здатися на перший погляд. Цікаво, про які з них ви не знали?

Автор: Оксана Байдаленко

Схожі новини
Українська народна премія визначила найкращі рюкзаки 2023 року. І це рюкзаки Kite!
29.09.2023

Kite став переможцем в номінації «Найкращі рюкзаки 2023 року» Української народної премії.

Читать
Конференція Kite 2023: подія, яка поєднала у собі тренди, інновації та благодійність
22.09.2023

14 вересня відбулася Конференція Kite, на якій бренд презентував нову колекцію рюкзаків, аксесуарів та канцелярії.

Читать
Обираємо рюкзак в перший клас: актуальні моделі для початкової школи
03.08.2023

Як вибрати рюкзак мрії, щоб дитина пішла в перший клас найщасливішою?

Читать
Як подовжити термін служби улюбленого рюкзака? Інструкція по догляду за текстильними аксесуарами Kite
15.05.2023

Щоб ваш улюблений рюкзак якнайдовше зберігав свою первісну чарівність, необхідно дотримуватися простих правил догляду за ним.

Читать
Kite – переможець у номінації «Рюкзаки 2022 року» Української народної премії
26.09.2022

«Українці варті кращого»: гасло Української народної премії! А її мета – виявлення кращих з кращих серед брендів.

Читать
Рюкзак для дитячого садочку: як обрати найважливіший аксесуар для дошкільнят
20.09.2022

Перший рюкзак – неймовірно корисний подарунок для малечі. Незамінний помічник для дитячого садочка та підготовчих занять, захоплюючий аксесуар для різноманітних ігор та стильна окраса гардеробу.

Читать
Зручні та трендові бананки Kite!
25.07.2022

Сумка-бананка – один із найкращих винаходів людства! Адже з її появою в житті вирішується купа проблем. Куди покласти телефон та де зберігати картки? Як гуляти та мандрувати з вільними руками та усіма необхідними дрібницями? 

Читать
Трендові новинки аксесуарів Kite! Створюй неймовірні луки, насолоджуйся легкістю та комфортом
15.07.2022

Інколи для створення довершеного образу не вистачає невеличкого штриха. Одного-одненького, але дуже важливого інгредієнта. Чогось дуже стильного та одночасно зручного.

Читать
Як обрати рюкзак для першокласника у 2023 році
03.06.2022

Коли наближається пора перших дзвоників та вересневих урочистостей, для майбутніх школярів настає хвилююча мить вибору нового рюкзака. Ця подія така хвилююча та важлива! Хочеться зупинити час та насолодитися її трепетно-солодким смаком.

Читать
Що рюкзак може "сказати" про людину
04.10.2021

А ви знали, що рюкзаки вміють говорити? Ні, ви не почуєте від них людську мову і буквальне звучання голосу. Вони розмовляють інакше. Безмовно, але дуже змістовно: не здригаючи повітря звуковими хвилями та не порушуючи гармонію тиші.

Читать
Рюкзаки з майбутнього: нова колекція Kite 2022
17.09.2021

Коли тренди, інновації та традиції зливаються воєдино, народжується щось неймовірне. Ці магічні елементи в правильній комбінації створюють справжнє диво. І кожен рюкзак з нової колекції Kite 2022 поєднує в собі всі три заповітних інгредієнти:

Читать
Як обрати рюкзак для подорожі
02.08.2021

Що може бути приємнішим за подорож? Нові місця, живописні краєвиди, незвична архітектура: у мандрівках ми відкриваємо для себе нові грані цього світу та розширюємо власні горизонти. Хвилююче передчуття, заколисуючий звук мотору та гіпнотизуюча зміна ландшафтів за вікном: такі моменти наповнюють справжнім щастям. 

Читать