Ru Ua
Як читати, щоб отримати з книги максимум користі

Як читати, щоб отримати з книги максимум користі

01.11.2023

Щоб отримати максимум користі від книги, важливо не просто прочитати її. Але і зрозуміти, осмислити та запам'ятати найважливіші меседжі. Щоб набуті знання не розчинилися в пам’яті, а стали у нагоді в навчанні або в житті. Такі інструменти, як блокноти, стікери, закладки та маркери, допоможуть у цьому. Сьогодні ми розглянемо, як читати, щоб розкрити потенціал кожної книги на повну та засвоїти максимум матеріалу.

Читання книг — дещо більше, ніж просто перегортання сторінок. Це процес занурення у світ цікавих історій, вивчення нових фактів та осмислення різних ідей.

Використання блокнотів

Блокноти є ідеальними інструментами для зберігання ваших думок та ідей під час читання. У них можна занотовувати власні рефлексії, корисні цитати та витяги з тексту або списком ключових пунктів. Вони допомагають активізувати мозок під час читання, спонукаючи вас аналізувати та інтерпретувати інформацію.

Використовуючи блокноти під час читання, можна збільшити ефективність навчання. Вони сприяють кращому розумінню та запам'ятовуванню інформації, а також допомагають у організації думок.

Як використовувати блокнот при читанні:

1.Робіть примітки, поки читаєте. Це допоможе вам краще запам’ятати важливу інформацію.
2. Записуйте стислі нотатки про ключові моменти кожного розділу. Схематично законспектуйте головні моменти кожного параграфу.
3. Занотовуйте питання, які виникають під час читання, щоб мати можливість повернутися до них та знайти відповіді.

Комбінуйте різні типи блокнотів та різні методики нотування

1. Класичні блокноти: підходять для загальних записів, наприклад для конспектування під час читання книги.
2. Розділіть блокнот на 2 частини: одну використовуйте для головних ідей, іншу – для докладного розписування деталей. Це дуже зручно для активного вивчення та рецензування матеріалу.
3. Малюйте: кресліть схеми, робіть графічні позначки та замальовки. Це ефективно для візуального сприйняття інформації, що сприяє кращому запам'ятовуванню.
4. Використовуйте стікери та кольорові маркери: вони допоможуть систематизувати інформацію та виділити головне.

Розмір та лініювання блокноту

Більші блокноти краще підходять для записування детальних заміток, оскільки вони надають більше місця для записів. Маленькі блокноти зручні для того, щоб усюди брати їх з собою.

Лінійовані блокноти ідеально підходять для текстових записів, моделі в клітинку - для створення діаграм, графіків або для людей, які пишуть маленьким почерком. Блокноти без ліній або з крапкою ідеально підходять і для записів, і для малювання ілюстрацій.
Блокноти Kite представлені у вражаючому асортименті: блокноти-планшети, моделі на спіралі, кишенькові та великі формати, у твердій та м’якій обкладинці. Безліч дизайнів, оздоблень та варіантів лініювання на кожний смак.


Використання стікерів і закладок

Стікери та закладки будуть максимально корисними під час читання. Вони дозволяють виділити сторінки, до яких ви хочете повернутися пізніше. Це ідеальний спосіб зробити швидку позначку, не пошкодивши сторінку.

Як продуктивно використовувати стікери і закладки при читанні:

1. Стікеруйте усі цікаві моменти. Наклейте стікер на сторінку, що містить важливі ідеї або цитати. Міксуйте невеличкі «сигнальні» стікери для привернення уваги та стікери з полем для записів.
2. Закладки збережуть ваш час. Встановіть закладку в місці, де ви закінчили читання, або в місці, до якого ви хотіли б повернутися.

Закладки з клейким шаром мають безліч переваг: вони не випадають при зміні положення книги та водночас не залишають слідів на папері.

  • Поєднання цих інструментів допоможе зручно систематизувати інформацію в підручниках, енциклопедіях та довідниках.
  • З допомогою стікерів та закладок легко та цікаво готуватися до контрольних та екзаменів.
  • Вони абсолютно безпечні для книжок: можна вільно використовувати на шкільних підручниках та бібліотечних книжках.

В колекції канцелярії Kite представлені креативні закладки для книжок та круті набори закладок та стікерів, які допоможуть у впорядкуванні інформації в книжках та конспектах.


Використання скетчмаркерів

Це чудовий спосіб підсвітити важливу інформацію в конспектах та роздруківках. А також створити цікаві тематичні ілюстрації.

Виділення інформації під час читання: як це працює?

Виділення ключових моментів є ефективною технікою навчання, яка допомагає краще засвоїти інформацію у довгостроковій перспективі.

Як виділення тексту сприяє засвоєнню матеріалу?

  • Підвищує концентрацію: допомагає зосередитись на тексті, уникаючи дистракцій, і сприяє глибшому зрозумінню інформації.
  • Допомагає краще запам’ятати матеріал: це активізує когнітивні процеси, які підсилюють засвоєння матеріалу. Наприклад, повторення інформації та усвідомлення наслідкових зв'язків.
  • Підсвічує головне: основний матеріал одразу візуально виділяється, швидко відновлюючи ключові поняття та ідеї в пам'яті.
  • Сприяє критичному мисленню: процес відбору важливої інформації позитивно впливає на засвоєння інформації, оскільки ви повинні розрізняти центральні ідеї від менш важливих деталей.

Скетчмаркери – це потужний інструмент, що може змінити сприйняття книжок. Коли ви читаєте для навчання, підготовки до екзамену, чи просто заради задоволення, скетчмаркери можуть підвищити ефективність сприйняття інформації та зробити процес засвоєння знань більш креативним.

Використання скетчмаркерів для створення тематичних ілюстрацій під час читання сприятиме глибшому розумінню матеріалу. Ви можете малювати схеми, символи або ключові концепції на сторінках конспекту, що дозволяє вам візуалізувати ідеї, представлені в тексті. Коли ви візуалізуєте інформацію, ваш мозок обробляє її на глибшому рівні та зберігає більше деталей.


Читання має бути здоровим та корисним

Під час читання важливо дотримуватись базових правил безпеки та здорового стилю життя. Читання в незручній позі, особливо лежачи, може призвести до напруження шиї або болю у спині через неправильне положення тіла. Крім того, читання при поганому освітленні може спровокувати перевтому очей і навіть погіршення зору. Це особливо важливо, коли ви працюєте з книгами чи документами протягом тривалого часу.

Використання підставки для книг може помітно полегшити процес читання, оскільки вона дозволяє тримати книгу на оптимальному рівні, зменшуючи напругу шиї та очей. Таким чином, ви зможете насолоджуватися процесом читання, одночасно дбаючи про своє здоров'я.

Все це разом дає можливість краще зрозуміти та запам'ятати прочитану інформацію. Пам'ятайте, що чим більше ви практикуєтесь у цьому процесі, тим вправнішими стануть ваші навички виділення та навчання в цілому. І використання допоміжних інструментів, таких як блокноти, стікери, закладки та маркери, допоможе вам отримати більше користі з кожної прочитаної книги. Навчайтеся продуктивно разом з Kite.

Автор: Олена Шарандак

Схожі новини
Чому корисно вести щоденник? Як це допомагає досягати мрій та творити власну історію
02.02.2024

Планування майбутнього, зберігання спогадів та фіксація ідей – далеко не весь потенціал особистого щоденника.

Читать
Що має бути у ланчбоксі та термочашці для корисного перекусу дитини? Ідеї ланчів для підвищення енергії  та покращення розумової діяльності дитини у школі
29.12.2023

Ланчбокси та термокухлі Kite допоможуть налагодити режим, смачно та правильно харчуватися у школі, в садочку та в подорожах.

Читать
Диво Новорічних cвят для дітей: подарунки та творчість створюють чарівну атмосферу зимової казки
08.12.2023

Новорічні свята для дітей – це час, коли малюки вірять у справжнє диво.

Читать
Як доглядати за термосом, термочашкою та пляшечкою Kite
27.11.2023

Ознайомтеся з інструкцією, щоб отримувати максимальну користь та радість від користування термосами, термокружками та пляшечками для води Kite.

Читать
Світловідбивайки Kite – сяюче розмаїття аксесуарів, що подбає про вашу безпеку
13.11.2023

Ці аксесуари є надзвичайно важливими для безпеки на дорозі, адже виконують рятівну місію.

Читать
Важливість фінансової грамотності для розвитку дитини: чому з дитинства важливо формувати правильне ставлення до грошей
16.10.2023

Навчання дітей розумінню грошей відкриває двері до здорового ставлення до фінансів в майбутньому.

Читать
Які матеріали обрати для юного художника
06.10.2023

Якісні матеріали для малювання відкривають двері до світу креативності.

Читать
Як творчість впливає на дитину: кілька слів про користь малювання
11.03.2023

Нестримне прагнення до малювання, вражаючі креативні здібності та унікальне «авторське» бачення світу: це – суперздібності, притаманні кожній дитині. І їх реалізація – природна потреба особистості.

Читать
Як складати плани, щоб бути продуктивним? Корисні поради та лайфхаки
02.02.2023

Насолоджуйтесь плануванням та втілюйте найсміливіші мрії разом з канцелярією Kite!

Читать
Збираємо першокласника до школи з Kite
18.08.2022

Що потрібно першокласнику? Яке шкільне приладдя купити в 1 клас? Відповіді на ці питання у нашій статті. З Kite підготовка до школи — в радість.

Читать
Ланчбокси Kite: час підкріпитися!
08.09.2021

Щоб успішно навчатися, займатися улюбленими хобі і всюди встигати, потрібні не тільки бажання та старанність, а й ... сили! Графік сучасної дитини часом перенасичений подіями, заняттями та обов'язками. Уроки, секції, гуртки, репетитори, факультативи, спорт. При такому завантаженні потрібна своєчасна і ґрунтовна «підзарядка». З Ланчбоксом Kite ви можете подбати про те, щоб дитина ніколи не була голодною.

Читать